National Coming Out Day

De Nationale Coming Out Day is een jaarlijkse gedenkdag op 11 oktober. Dit wordt sinds 1987 in de VS gevierd ter ere van LGBTQIA+-mensen die besluiten om uit de kast te komen en openlijk met hun geaardheid te leven. Hoewel dit initieel begon als een Amerikaanse bewustwordingdag, is de betekenis van National Coming Out Day vandaag zeer relevant voor LGBTQI+-gemeenschappen over de hele wereld.

Uit de kast komen is meestal een ingrijpende ervaring voor elke LGBTQIA+-persoon. Het is bovendien vaak geen eenmalige gebeurtenis: veel mensen die uit de kast komen voor hun familie en vrienden, dienen dit nog vaak te herhalen op het werk of op school of voor toevallige kennissen.

Voor sommigen is uit de kast komen niet langer een groot probleem. Het kan een eenvoudige kwestie zijn van corrigeren van iemands aannames over jou, of het introduceren van jouw partner. Voor anderen is uit de kast komen nog steeds een enorme uitdaging of zelfs als onmogelijk ingeschat. De angst om geconfronteerd te worden met discriminatie, pesten of vooroordelen kan ervoor zorgen dat mensen in de ‘kast’ blijven, worstelend met angst terwijl ze ernaar hunkeren om zichzelf te zijn.

Uit de kast komen kan ontmoedigend en eng zijn, het kan overigens ook de eerste keer zijn dat LGBTQI+-individuen in staat zijn om echt open te zijn met mensen die het dichtst bij hen staan. Hier vallen vaak ook de collega’s onder.

National Coming Out day is geen dag om LGBTQIA+-mensen te dwingen uit de kast te komen of om mensen te berispen die dat niet hebben gedaan. Het is een dag om de schoonheid te vieren van trouw zijn aan jezelf, voor het hebben van de moed om een belangrijk deel van je leven met anderen te delen. National Coming Out Day is een dag die de moeilijkheden van het uit de kast komen erkent en helpt te herinneren dat het niet voor iedereen is weggelegd om dit veilig te kunnen doen.

In een ideale wereld zou niemand aannames doen over iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit. Maar voor zovelen in onze gemeenschap is die ervaring nog elke dag een utopie. Uit de kast komen is dus altijd een belangrijk gegeven geweest in de LGBTQIA+-geschiedenis tot op de dag van vandaag.

Het vieren van de National Coming Out Day is een belangrijke manier om de zichtbaarheid van de gemeenschap te vergroten. Of je je nu identificeert als LGBTQIA+ of als een bondgenoot: het is van groot belang om stil te staan bij de voortdurende strijd waarmee LGBTQIA+-mensen worden geconfronteerd alleen omdat ze zichzelf zijn maar tevens bij de vreugde en trots van het openlijk LGBTQIA+ zijn!

Defensie draagt diversiteit en waarachtigheid hoog in het vaandel.

U kan steeds terecht bij BELDEFRAC met uw vragen of suggesties.

               Bart DEWULF – Cdt – Voorzitter –